Een UiTpunt sparen? Hoe gaat dat praktisch?

Laten we beginnen met hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat. Wat is dat? Punten sparen.

Eigenlijk check je in op een bepaalde activiteit. Je laat weten dat je er bent en net omdat je deelneemt aan die activiteit krijg je een beloning. Een UiTpunt. Je kan per activiteit slechts 1x inchecken en dus maar 1 UiTpunt sparen. Hoe regelen we dat dan praktisch? Elk toestel waarmee er een punt kan gespaard worden, is verbonden met de UiTdatabank. Een UiTPASorganisator voert enkele maanden op voorhand zijn activiteiten in in de databank en duidt aan dat het een activiteit is waar het kansentarief geldt en waar je een UiTpunt kan sparen.

2de scherm udb - upvragen

Vijf uren voor de start van de activiteit kan je via een van de toestellen inchecken op die activiteit. Dat is meteen ook de reden waarom je geen punt krijgt wanneer je een ticket koopt in voorverkoop. Je spaart pas wanneer je participeert.

Grosso modo zijn er 3 manieren om een UiTpunt te sparen. We zetten ze op een rijtje:

1/ De meest zichtbare: via een zuiltje.


 

Wist je trouwens dat we ook spreken over een CID? Een ‘Check in Device’? Deze zuiltjes kunnen je enkel een punt geven. Ze registreren geen kansentarieven of omruilvoordelen. Ze bestaan enkel om balies te onlasten of een grote hoop mensen op relatief korte tijd een UiTpunt te geven. Zoals alle toestellen die een pashouder inchecken, moet deze CID verbonden zijn met het internet (Er moet immers info van de UiTdatabank worden opgehaald en een checkin worden weggeschreven naar de pashoudersdatabank). Daartoe heeft het zuiltje een vaste internetconnectie nodig. Jawel… een kabel en geen wifi. Wifi is (hoe gek het ook klinkt) te onstabiel om de CID van internet te voorzien.

2/via de balie-software.

alle baliemedewerkers kunnen inloggen op de UiTPASsoftware (‘de balie’) om vandaar allerlei acties te ondernemen. Waaronder ook UiTpunten geven.

3/met de smartphone.

In de Android- en Apple-stores kan je de balie-app downloaden. Op die manier kan ieder lid van een vereniging de app op zijn smartphone zetten. Beschikt die dan nog over een nfc-lezer (zoals zowat alle recente android-telefoons), dan kan je gewoon de UiTPAS tegen de achterkant van de telefoon houden en wordt-ie gescanned zoals aan de computer. Beschik je niet over zo’n nfc-lezer, dan kan je gewoon het UiTPASnummer intikken. Gebruikers van een iPhone kunnen de camera gebruiken om de streepjescode in te scannen. (iPhone blokkeert de nfc-functie voor niet Apple-gerelateerde functies.)

Vele gemeenten die met UiTPAS werken, ontlenen trouwens ook smartphones. Telkens wanneer je de sleutel van een ontmoetingszaaltje afhaalt, krijg je er een UiTPAS-telefoon bij.

Tot slot wijzen we ook graag even op de praktijk van het inschrijven voor langlopend aanbod. Wanneer bv. jeugdbewegingen bij huisbezoeken nieuwe leden inschrijven, kunnen ze ook gewoon het UiTPASnummer van het nieuwe lid opschrijven en thuis via de pc de UiTpunten (of het kansentarief) toekennen.

Moeten leiders van jeugdbewegingen dan elke zondag een smartphone bij hebben om een UiTpunt toe te kennen? Nee hoor. We voorzien de mogelijkheid om een aantal puntjes tegelijk te geven. Lees volgend document even na en neem contact op met je lokale UiTPASverantwoordelijke.

Wist je trouwens dat je UiTPAS ook als lidkaart kan gebruiken? Lees hier verder.

Advertenties