Sporta-federatie kiest voor UiTPAS

Uit het onderzoek rond het werken met UiTPAS bij sportclubs bleek dat dit om meerdere redenen niet evident is. Naast een financiële uitdaging gaven clubs ook aan nood aan voldoende ondersteuning te hebben op vlak van communicatie én de effecten die het bereiken van nieuwe doelgroepen hebben op de werking. De vraag werd gesteld welke rol sport-federaties kunnen spelen in dit verhaal en net op dat moment zaten we rond de tafel met Julie Van Den Bergh, Medewerker Sociale projecten bij Sporta-Federatie. En zij had een primeur in petto als sport-federatie…

  • sportaWie of wat is Sporta?

“Wij zijn een organisatie met als hoofddoel zoveel mogelijk mensen op een gezonde en verantwoorde manier te laten sporten. Daarbij focussen we op het recreatieve aspect van sport en recreatief staat voor ons gelijk aan voluit genieten van een sport. Niet alleen van de fysieke inspanning, ook – en misschien zelfs nog meer – van de sociale meerwaarde. Heel concreet richt Sporta zich daarbij op sportclubs (uit verschillende sporttakken). Dat zijn de ideale plaatsen om recreatief aan sport te doen. Daarom plaatst Sporta hen in het middelpunt van de aandacht en omkadert hen met een optimale verzekering tegen sportongevallen, een verbazend aansluitingstarief, een sportieve waaier exclusieve voordelen en een eigen recreatief sportaanbod met voor elk wat wils. Een klavertje vier dat echt geluk brengt. Vraag het maar aan de ruim 1350 clubs en hun 72 000 hobbysporters uit alle mogelijke sporttakken die hún sportieve ding doen bij Sporta. Dankzij hen is Sporta-federatie de grootste recreatiesportfederatie van Vlaanderen”.

  • Wat waren jullie ervaringen in het werken naar en met mensen in armoede?

“Eén van de zaken in ons aanbod zijn jongerenkampen. Die kampen staan open voor kinderen en jongeren in armoede. We werken daarvoor samen met Vakantieparticipatie en Kindergeluk vzw. We proberen deze deelnemers zo goed mogelijk op te volgen voor, tijdens en na het kamp”.

  • Welke ervaringen hebben jullie leden/clubs als het aankomt op werken met mensen in armoede?

“Op ons Sporta-centrum in Tongerlo vond reeds enkele keren de aftrap van het voetbalseizoen van de Belgian Homelesscup plaats. Dat is een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Vanaf dat moment is onze samenwerking gestart en momenteel zijn bijna twintig Homeless-teams (van Luik tot Kortrijk) bij onze federatie aangesloten. Zij vertegenwoordigen de clubkleuren van hun respectievelijke eersteklasseploegen. Zo krijgen wij bvb. dikwijls een verzekeringsaangifte van KV Oostende binnen, hetgeen toch elke keer even schrikken is (het is precies weer Couckenbak geweest). Ongetwijfeld zijn er nog clubs die heel wat inspanningen leveren voor mensen in armoede, maar daar hebben we momenteel geen zicht op. Volgend jaar zullen we onze clubs bevragen, en zal hierover zeker ook een vraag komen”.

  • Waarom gaat Sporta met UiTPAS in zee?

“Als federatie willen wij IEDERE Vlaming of zelfs Belg aan het sporten krijgen. Personen in armoede horen daar ook bij. Toen we vernamen dat UiTPAS iets gelijkaardig doet rond socio-culturele activiteiten, zagen we een mooie kans om samen te werken. UiTPAS lijkt ons een ideaal instrument om personen in armoede naar sportclubs te leiden. Die kans moeten we met beide handen grijpen”.

  • Wat doen jullie precies voor mensen in armoede?

“Wie in armoede leeft, hoeft bij ons geen lidgeld te betalen. Als federatie is dat het minste wat wij voor hen en de sportclubs waarbij zij aansluiten, kunnen doen. Voor ons is dit een kleine moeite, maar voor die personen kan dat een groot verschil maken. Naar de toekomst willen we de sportclubs en financieel kwetsbare mensen die sporten, nog meer bieden”.

  • Waarom zou een clubvoorzitter zich inschrijven in het UiTPAS-programma?

“Door je sportclub op die manier toegankelijker te maken, speelt de sportclubs haar sociale rol in de maatschappij. De maatschappij is divers en bestaat uit meer en minder gegoede mensen. Maatschappelijk relevante sportclubs weerspiegelen dat beeld en geven sporters uit beide lagen evenveel kans. Zo kunnen zij zelfs het verschil maken. Bij de sportclub komen personen met laag inkomen in contact met de huidige leden en dat helpt hen om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Vaardigheden die hen misschien hogerop helpen. Alleen maar voordelen voor alle betrokkenen dus. Vandaar dat we elke clubvoorzitter warm adviseren om zich met de steun van Sporta in te schrijven voor de UiTPAS”.

Concreet wordt momenteel bekeken hoe een club het UiTPAS-nummer kan doorgeven aan Sporta-Federatie via het ledenregistratiesysteem. Op die manier kan de federatie zelf nog even nagaan dat het wel degelijk om iemand met een UiTPAS aan kansentarief gaat. Daarna worden alle clubs op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheid!

Bedankt voor de fijne samenwerking, Sporta-Federatie vzw!

Advertenties